zaak Meavita in juni voor de rechter
De zaak Meavita komt in juni voor de rechter, zo heeft de ondernemingskamer in Amsterdam bekendgemaakt. Megazorgconcern Meavita ging in 2009 failliet door falend beleid. ‘4 en 5 juni worden belangrijke dagen. De zaak Meavita zal, naar onze verwachting, de geschiedenis ingaan als debacle dat voor eens en altijd duidelijk maakt dat falende bestuurders en toezichthouders niet zomaar mogen wegkomen met wanbeleid’, aldus Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV.
Het failliete Meavita liet in 2009 een schuld achter van 48 miljoen euro en dupeerde 100.000 cliënten en 20.000 werknemers. Twee jaar eerder was het concern ontstaan door een megafusie, met VVD-coryfee Loek Hermans als voorzitter van de Raad van Commissarissen. 'De zaak loopt nu al 5 jaar. Terwijl regenten maar 2 jaar nodig hadden om het zorgconcern te gronde te richten', aldus Corrie van Brenk. |
ANP: Valerie Kuypers |
In augustus 2013 publiceerden onderzoekers in opdracht van de ondernemingskamer een rapport over Meavita. De onderzoekers concluderen dat bestuurders enorm veel tijd en miljoenen euro's in absurde projecten staken, zoals de tv-foon. Ook was er flinke onenigheid binnen de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Het was een komen en gaan van managers, een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was daarbij heel gewoon. De Raad van Commissarissen, onder leiding van Loek Hermans, was van de chaos en crisis op de hoogte. Ondanks de herhaaldelijke negatieve signalen stond hij erbij, keek ernaar en sliep verder. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, voerde de RvC niet eens beoordelingsgesprekken met de bestuurders.
Abvakabo FNV stapte in 2009 naar de rechter om zwart op wit te krijgen dat er sprake was van wanbeleid. Abvakabo FNV ziet dit in het rapport bevestigd. Corrie van Brenk: 'Wij verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt.' Als de rechter zwart op wit vaststelt dat er bij Meavita sprake was van wanbeleid, kunnen bestuurders en toezichthouders financieel verantwoordelijk worden gesteld. Abvakabo FNV vindt het belangrijk dat dat gebeurt. Dat betekent genoegdoening voor de mensen die vroeger bij Meavita werkten, en die ondanks het wanbeleid gewoon doorwerkten, omdat zij hart hebben voor de zorg.
Bron: Abvakabo FNV