CNV wil vaste rol OR bij faillissement

Ondernemingsraden en vakbonden moeten in een beïnvloedbaar stadium verplicht worden geconsulteerd bij het inschakelen van een zogenaamde stille curator als faillissement dreigt voor een onderneming.

Dat stelt CNV Vakmensen. De vakbond wil een code voor faillissement laten opnemen in het wetsvoorstel Continuïteit Ondernemingen. Bonden kunnen dan afspraken maken over dreigend ontslag of een eventuele doorstart. De SER-fusiecode (de code bij fusies) bevat ook een dergelijke code. Binnenkort wordt het wetsvoorstel door minister Opstelten aan de Tweede Kamer voorgelegd.

In de ogen van CNV Vakmensen dreigt nu een onbalans te komen in wetgeving door de huidige werkwijze van een stille curator, die eenzijdig de belangen van de ondernemer vertegenwoordigt. "Door het introduceren van een stille curator worden vakbonden en ondernemingsraden volledig buiten spel gezet. De ondernemer is gedurende de inzet van een stille curator verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en kan daardoor geheel zelf bepalen welke werknemers en onder welke condities na een eventuele doorstart mee gaan in de nieuwe onderneming. De belangen van de ondernemer worden daarmee optimaal gediend, maar de belangen van schuldeisers en het personeel totaal niet. Vakbonden en ondernemingsraden kunnen pas achteraf reageren", aldus de vakbond.

Bron: OR informatie

Schuiven naar boven