“Je nie moe nou nie”

Jan vindt er wat van
“Je nie moe nou nie”

Deze Zuid-Afrikaanse uitdrukking betekent zo veel als ‘je moet niet zeuren’ of in een iets andere context: ’houd je kop’. Ik was in februari op vakantie in Zuid-Afrika en zat op een vrolijk terras met een goed boek en een dito glas wijn. U zult het mij hopelijk niet kwalijk nemen dat ik aanvankelijk een lange tijd weinig mijn gedachten liet gaan over medezeggenschap en dat soort zaken.

Maar op een gegeven moment verliet ik het terras en kwam ik in gesprek met mensen en toen werd het anders! Want hoe zit het in Zuid-Afrika met de medezeggenschap? Is daar überhaupt sprake van iets wat er op lijkt? Mensen zijn al heel tevreden als ze een baantje hebben en daarvoor het door Mandela zwaar bevochten (mini) minimumloon verdienen! En medezeggenschap? “Je moe nie mou nie!”.

Op dat moment dacht ik: wij, hier in Nederland, vinden die medezeggenschap heel normaal. Een terecht verworven recht; maar we beseffen niet voldoende hoe kostbaar dat recht is. Om me heen zie ik veel 50- plussers die zich er mee bezig houden, maar veel te weinig jonge mensen en trouwens ook veel te weinig (jonge en oudere) vrouwen. De belangstelling ervoor lijkt meer en meer te verdwijnen, terwijl het ongelofelijk belangrijk is dat we de mogelijkheid hebben om een vinger aan de pols te houden. Om op te komen voor de medewerkers van bedrijven en een goede balans te vinden tussen het belang van de organisatie en dat van die medewerkers.

Terug in Nederland zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ik houd mijn hart vast: “Die partij zal toch niet de grootste worden? Toch niet die partij waarbij maar één persoon medezeggenschap heeft, namelijk de lijsttrekker?” Maar God zij dank, hij wordt ‘slechts’ tweede. Die meevaller verwerkt en kijkend naar de verdere uitslag, zie ik dat het er bij het volgende kabinet niet socialer op zal worden (ervan uitgaande dat Klaver niet dezelfde fout gaat maken als Samsom 4 jaar geleden).

Dus zou ik iedereen willen toe schreeuwen: “Koester die medezeggenschap, blijf alert, houd die vinger aan de pols”. Want dat is heel hard nodig. Meer dan ooit zullen we de komende jaren krachtige, goed geïnformeerde hardwerkende medezeggenschappers nodig hebben. Zorg dat je goed op de hoogte blijft en dat je goede ondersteuning hebt, het worden zware jaren!

En als je het allemaal maar flauwe kul vindt en het lekker op z’n beloop laat en vervolgens gaat het mis, dan zeg ik: “Hee , je moe nie mou nie!”.

Jan Kuyper

Schuiven naar boven