recht op second opinion bij bedrijfsarts

Een werknemer die twijfelt aan het oordeel van zijn bedrijfsarts kan voortaan een second opinion vragen aan een bedrijfsarts die niet afhankelijk is van zijn werkgever. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken.

Dat heeft minister Asscher (SZW) namens het hele kabinet aan de Tweede Kamer geschreven, in een reactie op een SER-advies over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. Verder schrijft hij dat arbodiensten en bedrijfsartsen voor een onafhankelijke klachtenregeling moeten zorgen. Anders mogen werkgevers geen contract met ze afsluiten. Ook schrijft hij dat het kabinet werknemers meer zeggenschap wil geven over de bedrijfsgezondheidzorg, bijvoorbeeld door hen een rol te geven bij de inkoop van de arbodienstverlening.

Het SER-advies waarop Asscher reageert, was overigens niet unaniem: vakbondsvertegenwoordigers pleitten voor echt onafhankelijke arbeidsgeneeskundigen, zonder contractrelatie met werkgevers. Voor het kabinet is dit reden om af te zien van een ingrijpender stelselaanpassing.

Bron: SDU, inzicht@OR 19 febr 2015

Schuiven naar boven