Minder salaris maar betere arbeidsvoorwaarden

De meeste werknemers hechten veel waarde aan hun secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het hebben van een inhoudelijk interessante baan, een mooiere leaseauto of een hoger pensioen. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dan ook dat uw achterban best wat salaris zou willen inleveren als zij daarvoor betere secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen.

Ook al vindt een kwart zijn huidige salaris te laag, toch is een grote groep bereid om loon in te ruilen voor een andere arbeidsvoorwaarde. Vooral het hebben van interessant werk is belangrijk. Ruim 41% van de deelnemers zou maar liefst 4,1% van hun nettoloon inleveren voor een baan die inhoudelijk interessanter is en 16,5% zou dat doen voor een mooiere leaseauto. Aan het onderzoek deden 109.000 werknemers mee.
Interessante baan en meer pensioen

Ongeveer een derde van de werknemers stemt in met een loonsverlaging als ze daarmee hun baan kunnen behouden. Van de deelnemers wilde 38% een deel van het salaris inleveren voor een beter pensioen. Hieronder vindt u de top vijf van arbeidsvoorwaarden waarvoor de Nederlandse werknemer een deel van het loon wil afstaan.

  •     Interessantere baan (41,4%)
  •     Pensioen dat 10% hoger ligt (38,0%)
  •     Baanzekerheid (33,9%)
  •     Vijf extra verlofdagen (25,7%)
  •     Dichter bij huis werken (23,9%)

Wijziging arbeidsvoorwaarden met OR bespreken

De bestuurder kan de arbeidsvoorwaarden van uw achterban niet zomaar wijzigen. Hij heeft daarvoor het akkoord nodig van elke individuele werknemer. Wel staat de bestuurder sterker als hij een wijziging van de arbeidsvoorwaarden eerst met uw OR bespreekt. Gaat uw OR akkoord, dan zal uw achterban waarschijnlijk ook sneller instemmen. Zorg er dus voor dat u de noodzaak van een wijziging van de arbeidsvoorwaarden goed onderzoekt.

Bron: OR Rendement

Schuiven naar boven