OR heeft ook na faillissement invloed

De hoge raad oordeelt in tegenstelling tot de Ondernemingskamer (OK) dat de OR toch nog om advies gevraagd moet worden na het faillissement. Dit werd vorige week vrijdag (2 juni) bekend gemaakt.

De ondernemingsraad van drogisterijketen DA had een zaak aangespannen tegen de curator van DA na het faillissement. De OK vond dat de curator geen advies meer hoefde te vragen aan de ondernemingsraad. De hoge raad oordeelde toch anders.

DA Retail Group maakte vrij snel na het faillissement een doorstart als Nederlandse Drogistrij Service (NDS) waarbij tientallen banen verloren gingen. De curator maakte dit kort na het tekenen van de koopovereenkomst bekend bij de OR. Volgens de medezeggenschap was dit veel te laat, volgens de OK niet. Nederlands hoogste rechter oordeelde dus anders en de bonden spreken van een historische uitspraak. Voortaan heeft de ondernemingsraad dus adviesrecht als het gaat om de doorstart van een bedrijf en mogelijk invloed op de alternatieven, financiële gevolgen en werkgelegenheid.

Bron: NU

Schuiven naar boven