voorstel Asscher: Recht op onbereikbaarheid

Als het aan PvdA leider Lodewijk Asscher ligt, krijgen werknemers het recht om na werktijd onbereikbaar te zijn voor hun baas.

Werkgerelateerde mailtjes, sms-jes en appjes 's avonds of in het weekend doen de grens tussen werk en privé steeds verder vervagen. Het gevolg is dat er een te grote werklast of burn-out verschijnselen kunnen ontstaan. Asscher wil geen verbod op werken in het weekend of ‘s avonds, die keuze laat hij aan de werknemer. 

Ondernemingsraad
Het voorstel is dat bedrijven met 50 of meer medewerkers meer overleg gaan voeren met vakbond en ondernemingsraad over de bereikbaarheid van medewerkers. De ondernemingsraad heeft met de Wet op de ondernemingsraden verschillende mogelijkheden om dit thema te bespreken. Zo kan de OR met artikel 23 een initiatief nemen om te komen tot goede afspraken over werken buiten de reguliere tijden. Verder heeft de ondernemingsraad volgens artikel 28 ook de taak en plicht om de regels rond arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden nauwgezet te volgen en te bewaken.

 

Bron: NRC

 

Schuiven naar boven