Wijziging vakantie: Rechten van de OR

Mag een or meepraten over het invoeren van een vaste zomervakantie op een Mbo-school? De or vindt van wel, het schoolbestuur van het Deltion College in Zwolle niet. Het woord is aan de rechter.

Vanaf de zomer van 2016 wil het Deltion College dat de zomervakantie elk jaar op dezelfde datum begint. Op deze manier wil het schoolbestuur ervoor zorgen dat het voldoet aan de verhoogde urennorm. Door de regionale vakantiespreiding duren schooljaren nu niet altijd even lang.

De ondernemingsraad is niet gekend in het voornemen om de regionale vakantiespreiding voortaan los te laten. En dat is tegen het zere been, omdat de werktijden- en vakantieregeling onder het instemmingsrecht valt. De ondernemingsraad is bovendien bang dat de school leerlingen verliest door als enige te kiezen voor een vaste vakantie. De vakanties van de medewerkers en leerlingen sluiten daardoor mogelijk niet meer aan op die van vrienden en familie in dezelfde regio.

De rechter moet nu beoordelen of het schoolbestuur dit besluit had mogen nemen zonder instemming van de ondernemingsraad

Bron: OR Informatie

Schuiven naar boven